مادران و پدران عزیز، توجه داشته باشید که اهمیت مهارت های حرکتی نوزاد، صرفا از نظر تقویت عضلات او نیست، بلکه این فعالیت ها، هوش و مهارت های ذهنی کودک را هم تقویت می کند. پس فعالیت های بدنی کودک را جدی بگیرید.
( یک تا سه ماهگی)
? نوزاد را حداقل روزی ۲ الی ۳ بار به حالت دمر بخوابانید. اگر مقاومت کرد، او را تنها یک دقیقه به این حالت بخوابانید. اما کم کم، هر بار یک دقیقه به زمانی که او را در این حالت خوابانیدید، اضافه کنید.
? شیئی را که از نظر تصویری برای نوزادتان محرک است، مقابلش قرار دهید تا توجه او را هنگامی که در حالت دمر قرار دارد جلب کنید.
? اسباببازیهای او را بالای سر نوزاد، در دسترس او آویزان کنید؛ به طوری که موقع تکان دادن دستهایش بتواند آن را لمس کند. این موفقیت که در ابتدا کاملاً شانسی است، او را تشویق خواهد کرد که بارها این کار را انجام دهد. این عمل ماهیچههای بازویش را تقویت کرده، هماهنگی دست و چشمش را آسان میکند.
? هر روز کودک را ماساژ بدهید.
( سه تا شش ماهگی )
? هنگامی که نوزاد بیدار است او را روی سطحی محکم، با پوشش لطیف قرار دهید، به طوری که بالا بردن سر و قفسه سینه برایش آسانتر شود.
? لباسهایی را تن نوزادتان کنید که در عین راحتی، دست و پا گیر نباشد. بدین ترتیب آنها راحتتر میتوانند غلت بزنند و به حرکت ادامه دهند.
? اسباببازیهای محرکی را جلوی نوزاد یا کنارش قرار دهید؛ به طوری که بتواند دست دراز کند تا آنها را بردارد و سعی کند به سمت آنها حرکت کند.
? به آرامی نوزاد را از حالت دمر، به پشت بخوابانید (و برعکس). بدین ترتیب او حرکاتی را که هنگام غلت زدن، از بدنش سر میزند، حس میکند.
? هنگامی که نوزاد به حالت دمر است، آینهای را در اطرافش قرار دهید. این کار او را تشویق میکند تا سرش را بالا بیاورد و به انعکاس خودش در آینه نگاه کند.
( شش تا دوازده ماهگی )
? لباسهای راحتی را تن نوزادتان کنید که دست و پا گیر نباشد، بنابراین تمرین و تکمیل تکنیکهای چهار دست و پا حرکت کردن برای آنان راحتتر خواهد بود.
? در صورت امکان، پای نوزادتان جوراب نکنید؛ یا اگر لازم بود از جورابهای خیلی نازک و سبک استفاده کنید. این کار به آنها کمک میکند کف و انگشتان پاهایشان را در روند چهار دست و پا خزیدن با هم هماهنگ کنند.
? فضاهای کاملاً بازی را برای تمرین خزیدن روی زمین در اختیار نوزادتان قرار دهید که عاری از هرگونه مانع خطرناکی باشد.
? چندین بالش را روی زمین پخش کنید تا نوزاد روی آنها بخزد و از آنها بالا رود. این عمل به او کمک میکند در خزیدن روی دست و زانوهایش (به صورت چهار دست و پا) پیشرفت کند.
? نوزاد را به زمین بازی ببرید تا مهارتهای جامع تحرکش را تکمیل کند، با تاب خوردن، از جایی بالا رفتن، و بازی با سرسره، بدنش را کنترل کند.
? اسباب بازیها را روی میز کوتاهی قرار دهید. بدین ترتیب نوزاد تشویق میشود که بایستد و از دستانش برای بازی با آنها استفاده کند. این کار باعث میشود قدرت تعادل او تقویت شود و او را برای راه رفتن آماده میکند.
? مطالعه مطالب زیر توصیه می شود: