وقتی انسان گرفتار اتفاقات ناخوشایند زندگی میشود که توانایی تغییر دادن آنها را ندارد و ممکن است برای مدتی شرایط زندگیش ناخواسته دستخوش تغییرات بزرگی شود، فشار و استرس زیادی بر او وارد میشود. مثلا وقتی بحرانهای اجتماعی بزرگ رخ میدهد یا بلایای طبیعی اتفاق میافتد یا در زمانی که جنگ و یا بحرانهایی مثل شیوع یک بیماری همهگیر پیش میآید…

در این شرایط، خیلی از افراد به سرعت روحیه خود را از دست می دهند و دچار اختلالات روحی و روانی شدیدی مثل اضطراب یا افسردگی می شوند که متاسفانه اغلب این مشکلات، پس از رفع مساله اولیه و برگشتن شرایط به حالت قبل، همچنان باقی میمانند و فرد را درگیر اختلالات بلند مدت میکنند.
اما گروه دیگری از افراد را میبینیم که در همین شرایط، روحیه خود را حفظ کرده و تا رفع مشکلات صبر میکنند. این افراد بحرانهای زندگی را با کمترین آسیب پشتسر می گذارند و به نظر میآید که به اندازه گروه اول آسیبپذیر نیستند.
چه تفاوتی بین این دو گروه وجود دارد؟
گروه دوم چگونه تابآوری خود را در شرایط سخت بالا میبرند و روحیه خود را حفظ میکنند؟
با چه روشهایی میتوانیم توان روحی خود را افزایش دهیم؟
در ادامه به این سوالات پاسخ می دهیم.

همانطور که برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های جسمی، همواره پزشکان توصیه میکنند که بدن خود و سیستم ایمنی جسمیتان را تقویت کنید، مثلا از انواع مولتیویتامینهای طبیعی استفاده کنید، برای پیشگیری و درمان (البته در مراحل اولیه) بیماریها و آسیبهای روحی و روانی هم میتوانیم از تقویت کنندهها و مولتیویتامینهای مخصوص خودش استفاده کنیم.
یادمان باشد که انواع اختلالات روحی و روانی، وقتی وارد مرحله متوسط و شدید میشوند و یا مدت خیلی طولانی در فرد باقی میمانند، حتما نیاز به درمانهای تخصصی و طولانی مدت خواهند داشت.
در اینجا میخواهیم چند فعالیت ساده که میتواند به شما کمک کند تا جلوی این آسیب ها را بگیرید و بتوانید روحیه خود را در مراحل سخت و نگرانکننده زندگی حفظ کنید، معرفی کنیم.
ممکن است با خواندن این مطالب، به این موضوع فکر کنید که آنقدر ناراحت و نگران هستید که حوصله انجام هیچکدام از این کارها را ندارید، پیشنهاد میکنم یکبار خود را مجبور به امتحان کنید و تاثیر آنها را ببینید. در ضمن به خاطر داشته باشیم که تفاوت آدمها در رویارویی با مشکلات این است که بعضی از افراد مینشینند، غصه میخورند و از پا درمیآیند. ولی گروهی دیگر، با وجود درک شرایط و مشکلات موجود، حرکت میکنند و خود را فعال نگه میدارند و روحیه خود را حفظ میکنند تا مشکل حل شود و زندگی به روال عادی برگردد.
امیدوارم بخوانید، انجام دهید و نتیجه مثبتش را ببینید:
- ارتباط نزدیک و صمیمی با دوستان
اگر دوستانی دارید که میتوانید بدون نگرانی از قضاوت شدن با آنها گفتگو کنید، در این شرایط حتما رابطه مستمر خود را با آنها حفظ کنید و مرتب با آنها گفتگو کنید. این ارتباط میتواند رودررو، تلفنی و یا حتی از طریق پیامرسانها باشد. مهم این است که گوش شنوایی برای شنیدن حرفهای شما وجود داشته باشد.
- فعالیت جسمی روزانه
هر روز، به مدت یک ربع تا بیست دقیق یک فعالیت حرکتی ساده مثل پیادهروی، نرمش، حرکات موزون و … داشته باشید. این فعالیتهای ساده، با ترشح هورمونهای شادیآور به شما کمک میکنند که روحیه خود را بهتر حفظ کنید.
- باغبانی و رسیدگی به گلها و گیاهان
اگر در منزل یا حیاط خود، فضایی برای نگهداری چند گلدان دارید، حتما این کار را بکنید. رسیدگی روزانه به گیاهان و داشتن ارتباط مستمر با آنها، تاثیر بسیار خوبی روی حالت روحی شما خواهد گذاشت.
- بازی کردن
منظور من از بازی، به هیچ وجه بازیهای کامپیوتری نیست، بلکه فعالیتی سرگرم کننده و در صورت امکان گروهی است. این بازیهای میتواند هورمونهای شادیآور را در بدن شما ترشح کند و به نوعی روحیه شما را در برابر غم و اضطراب واکسینه نماید.
شما میتوانید با اعضای خانواده این بازیها را انجام دهید: پانتومیم، اسم فامیل، مارپله، دبرنا، بله و نه معکوس و … (هر کدام از این بازیها را میتوانی با یک جستجوی ساده در اینترنت یاد بگیرید و بازی کنید)
- فعالیتهای دستی و هنری
اگر به کارهای دستی و هنری علاقمند هستید، همین امروز دست به کار بشید و شروع کنید. بافتنی، خیاطی، نقاشی، سفال، گلسازی و … همچنین انجام کارهای فنی مثل تعمیر وسایل میتواند تمرکز ذهنی شما را برای مدتی از مشکل پیشآمده دور کند و به سمت یک فعالیت مثبت حرکت دهد. این فعالیتها میتواند شبیه نوعی مدیتیشن عمل کند و گفتگوهای درونی ذهن را برای مدتی خاموش کند. این خاموشی موقت، فرصتی برای بازسازی به ذهن شما میدهد و از فشارهای درونی ذهن به شکل مناسبی کم میکند.
- خواب منظم و به اندازه
بههم ریختن برنامه خواب و بیداری، خودش میتواند باعث ایجاد مشکلات زیادی در فرد شود. اگر این مساله با رخدادهای ناخوشایند بیرونی هم همراه شود، تاثیر آن چند برابر می شود.
پس لطفا توجه داشته باشید که خواب کم، خواب زیاد و بینظمی در برنامه خواب و بیداری، در همه موارد آسیبزا هستند و در مواقع خاص آسیبزنندهتر. پس تمام تلاشتان را بکنید که برنامه خواب و بیداری خود را تنظیم کنید و به آن پایبند بمانید. (ممکن است چند روز طول بکشد تا به آن عادت کنید ولی ادامه بدید و ناامید نشوید)
- تغذیه متعادل
مصرف بیش از حد شیرینیجات و غذاهای چرب و حاضری، ذهن و روحیه شما را بهشدت آسیبپذیر میکند. سعی کنید تا حد امکان از غذاهای خانگی ساده و میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید.
- محدودیت در تماشای تلویزیون و استفاده از کامپیوتر و گوشی
انسانها در شرایط ناراحت کننده، به شکل اعتیاد گونهای به سمت استفاده افراطی از این وسایل میروند. در زمان تماشای تلویزیون و استفاده از وسایل الکتریکی سرگرمکننده، به طور موقت حواس شما از موضوع نگران کننده پرت میشود و این حالت برای شما خوشایند است. ولی بر عکس زمانی که کارهای دستی و هنری انجام میدهید، پس از اتمام تماشای تلویزیون و بازی با کامپیوتر حال شما نه تنها بهتر از قبل نشده بلکه کسلتر و بدحالتر هم شدهاید.
اگر پس از خواندن مطالب بالا، واقعا توان و انرژی لازم برای انجام هیچکدام از این فعالیتها را نداشتید و احساس کردید که آنقدر نگران یا ناراحت هستید که نمیتوانید برای بهتر شده حالتان کاری بکنید، حتما به کمک تخصصی یک روانشناس نیاز دارید. از کنار این موضوع ساده نگذرید! مراکز مشاوره گاهی خدمات آنلاین یا تلفنی هم ارائه میدهند، همین الان تماس بگیرید.