برای آموزش مسئولیت پذیری به کودکان، هیچ گاه چندان زود نیست. هر زمان که کودک قدرت ذهنی و توان بدنی کافی برای انجام کاری را دارد، می توان از او خواست وظیفه ای را به عهده بگیرد. پدر و مادر به خوبی متوجه می شوند که کودک از چه زمانی قدرت بدنی و توان ذهنی انجام کاری را دارد و نمی توان سن مشخصی را برای همه کودکان اعلام کرد. مهم این است که این فرصت را به موقع به کودک بدهیم و بگذاریم که اشتباه کند یا کاری را ناقص انجام دهد اما تلاشش را بکند. اگر به موقع به او مسئولیت ندهیم، عادت به انجام کار نمی کند و می پندارد که وظیفه ای در خانه ندارد و وظیفه پدر و مادر است که کارهایش را انجام دهند.
چگونه احساس مسئولیت کودک را تقویت کنیم؟
کارهای کوچک به او بسپارید.
وقتی کودکان انجام کارهای ساده را به عهده میگیرند، این احساس را دارند که در انجام کاری مفید برای خانواده مشارکت میکنند. این کار میتواند مسئولیتهای کوچک مانند خاموش کردن چراغهای اضافی خانه تا قفل کردن در یا جمع کردن کاغذهای روی زمین باشد. فقط بگذارید او این کارها را انجام دهد و برای رسیدن به این هدف صبور باشید.
بگذارید خودش تصمیم بگیرد.
گاهی کودکان در خانه حوصله شان سر می رود و نزد والدین می آیند و می پرسند: من چه کار کنم ؟ این دسته از کودکان با وجود آن که ممکن است دقیقا بداند که در خانه چه چیزهایی برای سرگرم کردنش وجود دارد، باز هم تمایل دارد که سایرین برایش تصمیم بگیرند!
بگذارید آنچه میخواهند را خودشان به دست بیاورند.
اگر کودکتان یک هدیه گرانقیمت میخواهد بهترین کار این است که از او بخواهید پول آن هدیه را خودش به دست آورد. در این مدت شما میتوانید بابت برخی کارهای خانه به آنها پول پرداخت کنید. این بهترین دادوستد برای القای حس مسئولیتپذیری در آنهاست
به کودکان یاد بدهید اشتباهاتشان را بپذیرند.
اگر کودکانتان کار اشتباهی انجام دادند نه آنها را بترسانید و نه خیلی ساده از کنار آن بگذرید. این باعث میشود آنها برای هر آنچه انجام می دهند، مسئول باشید.
باورشان کنید…
دائما از جملات "این کار تو نیست" ، "تو نمی تونی " و مشابه اینها استفاده نکنیم. وقتی آنچه را که در توانشان است از آنها بخواهید، آنها با حس قوی مسئولیت پذیری شان شما را شگفتزده میکنند. در این مورد آنچه مهم است تلاشی است که کودک برای انجام کار میکند و نتیجه کار اهمیتی ندارد.